Vitaminer og Mineraler



Den bedste måde, at få vitaminer og mineraler, er igennem kosten.


Hvis vi spiser en normalt sund og varieret kost, får vi i de fleste tilfælde de vitaminer og mineraler vi har brug formen der nogle undtagelser, bland dem er:

KALK, som vi har brug for hver dag for at holde vores knogle stærke og sunde. Vigtigt især i teenager alderen, hvor vi vokser meget og hvor der også skal opbygges et depot for fremtiden.

 

D-VITAMIN, som vi bl.a. får ved at spise fisk og gennem at vistes ude i solen. Det kan være svært at få den mængde der anbefales, især i Danmark om vintern. D-vitamin er desuden vigtig for optagelsen af kalk.

 

C-VITAMIN, som er en flygtig vitamin og vandløselig. Den kan ikke lagres i kroppen men skal tilføres hver dag. C-vitamin findes i frugt og grøntsager og er god for kroppens bindevæv.
Det findes mange kosttilskud der indholder en kombination af mange vitaminer og mineraler. Det vigtigste er at se på indholdet på forpakningen. Indholdet af de enkelte vitaminer/mineraler bør ikke være højre end ADT. Dette for at opretholde en god balance i kroppen.

Der skal være balance mellem de vitaminer og mineraler vi indtager.
At få meget mere end anbefalet (ADT– Anbefalet Daglig Tilførsel)
af én mineral, kan det slå andre mineraler ud, og ændre balancen
uhensigtsmæssigt.

Naturlige vitaminer

 For livet


Begrebet vitamin kommer fra begreberne vital (= for livet) og amin.
Kroppen danner ikke selv vitaminer, men du får dem i den mad, du spiser. Spiser du sundt og varieret, er det ikke nødvendigt med ekstra tilskud af vitamin eller mineraler. Spiser du lidt, kan du overveje at tage en kombineret vitamin- og mineraltablet. 

Behovet for vitaminer varierer for de enkelte vitaminer – fra få mikrogram til flere milligram om dagen.

Vitaminer opdeles typisk i vandopløselige og fedtopløselige vitaminer. Fedtopløselige vitaminer som A og D kan være farlige at indtage i for store mængder.

Man kan ikke få for mange vitaminer og mineraler gennem kosten. Hvis man indtager et kosttilskud, skal man være opmærksom på at indholdet ikke overstiger daglig anbefaling (ADT), som står på forpakningen. Man skal heller ikke købe kosttilskud hvor indholdet er højre end ADT. Dem skal man kun indtage hvis ens læger anbefaler det.


Du kan læse om grænserne for ADT på fødevarestyrelsens hjemmeside,

Bekendtgørelse om kosttilskud

 

 
Kiwi
 
 
       
 
     [signoff]