Antioxidanter

Rustbeskyttelse for kroppens celler

Kontakten med ilt får alt organisk materiale at nedbrydes, ældes. Anitoxidanter er et stof der tilsættes organiske materialer for at hindre deres nedbrydning ved kontakten med ilt. Det er at sammenligne med at tilføre rustbeskyttelse til jernprodukter, cellerne i vores kropp beskyttes på den samme måde af antioxidanter mod ældrende. Ilt er selvfølgeligt livsnødvendigt for os for at overleve, men det er også den iltning/oxidation af cellerne som får vores krop at nedbrydes/aldres. Antioxidanter er altså en form af rustbeskyttelse for kroppens celler. Antioxidanter produceres naturligt i kroppen, men kan også indtages gennem kosten og tilføres som kosttilskud.

Selen og kobber er ikke antioxidanter i sig selv, men understøtter det naturlige antioxidant-systemet i kroppen, så at det kan fungere optimalt.

 


Sund kost giver den største virkning

Undersøgelser har vist at det ikke giver særligt stor effekt at tage kosttilskud. Det skyldes at det kun er få antioxidanter i kosttilskud mens det er en sammensætning af tusindvis antioxidanter i kosten. Flere undersøgelser har vist, at der er flest antioxidanter i frugter og bær. En kost, der er rig på antioxidanter, kan forhindre eller hæmme udviklingen af sygdomme som fx kræft, hjerte-kar sygdom og alzheimer.

Forskerne er nu i det seneste år blevet uenige om virkningen af at indtage antioxidanter. Nogle mener at kroppen slet ikke optager antioxidanter, men at vi kun har dem der produceres naturligt i kroppen og andre mener at de har svært ved at optages, men at de vigtigste optages alligevel. Men dermed er ingen grund at stoppe med at spise de produkter som indeholder antioxidanter, da de samtidigt indeholder vitaminer og mineraler som er meget sunde for os.

Chokolade (det skal være mindst 70% chokolade eller mere), Te (gerne grønt Te) og rødvin ( 1 glas om dagen) indeholder antioxidanter som er lette for kroppen at optage. Andre kilder til antioxidanter er frugt, grøntsager, nødder, bælgfrugter, fuldkornsprodukter. Frukter med mørkt røde til sorte farver indeholder mest antioxidanter, ex blåbær, solbær mm.

Se mere om vitaminer.