Vitaminer

Info om vitaminer

info om vitaminer

Vitamin A
(blandt andet retinol) er nødvendigt for synet. Vækst, appetit og smag er andre processer, hvor A-vitaminer har en påvirkning.
Findes i: Lever, fiskeleverolie, gulerødder, grønkål, æg, berigede margariner, mælkeprodukter og gule frugter.
Ved mangel: Natteblindhed.

 A vitaminer
Vitamin B1 – (tiamin) har betydning for nervesystem, fordøjelse, muskler og hjerte. Anvendes ved behandling af alkoholisk nervebetændelse.
Findes i: Gær, ris, fuldkornsmel, peanuts, svinekød og mælk.
Ved mangel: Snurrende fornemmelse i fingre og tæer. Forvirring og problemer med balancen. Nedsat appetit, træthed og koncentrationsbesvær.

 B vitaminer
Vitamin B2 – (riboflavin) har betydning for vækst, hud, negle, hår, ømme læber og tunge samt for synet. Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater kræver B2-vitamin.
Findes i: Mælk, lever, gær, ost, blad-grønt og fisk.
Ved mangel: Kløe og irritationer i øjne, mundslimhinde, læber og hud.

B2 vitaminer
Vitamin B6 forebygger hud og nerve-problemer og kramper. Omsætningen af proteiner og kulhydrater kræver B6-vitamin. 
Findes i: Kål, mælk, oksekød, æg, lever, ølgær.
Ved mangel: Hudforandringer

 B6 vitaminer
Vitamin B12 – er nødvendig for produktionen af røde blodceller og nervernes nydannelse.
Findes i: Lever, oksekød, svinekød, mælk og ost. 
Ved mangel: Træthed, nervøsitet, tilbagetrukkethed.

 B12 vitaminer
Vitamin C(askorbinsyre) har betydning for immunforsvaret, beskytter måske mod virus og bakterier, fremmer heling, nedsætter kolesterolindhold i blodet, naturligt afføringsmiddel, styrker cellerne og forebygger skørbug. 
Findes i: Citrusfrugter – især kiwi – bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne blad-grøntsager.
Ved mangel: Træthed, blødende tandkød, langsom sårheling

 C vitaminer
Vitamin D(kalciferol) er nødvendigt for kroppens omsætning af kalk og fosfat, for at fremme stærke knogler og tænder.
Findes i: Fiskeleverolie, sardiner, sild, laks, tun, mælk og mælkeprodukter. Samt solstråler.
Ved mangel: Tandforfald, knogleskørhed, engelsk syge hos børn.

 D vitaminer
Vitamin E – er en stærk antioxidant og mindsker cellernes forældelsesproces på grund af iltning og kan dermed bidrage til at bremse hudens aldringsproces.
Findes i: Sojabønner, vegetabilske olier, broccoli, rosenkål, grønne blad-grøntsager, spinat, fuldkornsmel og æg.
Ved mangel: Svage muskler, manglende frugtbarhed – dog svært at påvise mangelsymptomer hos mennesker.

 E vitaminer
Vitamin K – er en vigtig del i den proces der får blod til at størkne (koagulation). Vigtigt for dannelsen af andre proteiner der muliggør kalkaflejringen i knoglevævet. K-vitamin gives til spædbørn, direkte efter fødslen. 

Findes i: (som fyllikinon, kaldet K1-vitamin) grøntsager, især mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer er gode kilder. Andre kilder er lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.
Ved mangel: Det forekommer sjældent at voksne mennesker kommer i underskud af K-vitamin.

 K vitaminer