Info om vitaminer |
|||
Vitamin A –(blandt andet retinol) er nødvendigt for synet. Vækst, appetit og smag er andre processer, hvor A-vitaminer har en påvirkning. Findes i: Lever, fiskeleverolie, gulerødder, grønkål, æg, berigede margariner, mælkeprodukter og gule frugter. Ved mangel: Natteblindhed. |
|||
A vitaminer | |||
Vitamin B1 – (tiamin) har betydning for nervesystem, fordøjelse, muskler og hjerte. Anvendes ved behandling af alkoholisk nervebetændelse. Findes i: Gær, ris, fuldkornsmel, peanuts, svinekød og mælk. Ved mangel: Snurrende fornemmelse i fingre og tæer. Forvirring og problemer med balancen. Nedsat appetit, træthed og koncentrationsbesvær. |
|||
B vitaminer | |||
Vitamin B2 – (riboflavin) har betydning for vækst, hud, negle, hår, ømme læber og tunge samt for synet. Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater kræver B2-vitamin. Findes i: Mælk, lever, gær, ost, blad-grønt og fisk. Ved mangel: Kløe og irritationer i øjne, mundslimhinde, læber og hud. |
|||
B2 vitaminer | |||
Vitamin B6 –forebygger hud og nerve-problemer og kramper. Omsætningen af proteiner og kulhydrater kræver B6-vitamin. Findes i: Kål, mælk, oksekød, æg, lever, ølgær. Ved mangel: Hudforandringer |
|||
B6 vitaminer | |||
Vitamin B12 – er nødvendig for produktionen af røde blodceller og nervernes nydannelse. Findes i: Lever, oksekød, svinekød, mælk og ost. Ved mangel: Træthed, nervøsitet, tilbagetrukkethed. |
|||
B12 vitaminer | |||
Vitamin C –(askorbinsyre) har betydning for immunforsvaret, beskytter måske mod virus og bakterier, fremmer heling, nedsætter kolesterolindhold i blodet, naturligt afføringsmiddel, styrker cellerne og forebygger skørbug. Findes i: Citrusfrugter – især kiwi – bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne blad-grøntsager. Ved mangel: Træthed, blødende tandkød, langsom sårheling |
|||
C vitaminer | |||
Vitamin D –(kalciferol) er nødvendigt for kroppens omsætning af kalk og fosfat, for at fremme stærke knogler og tænder. Findes i: Fiskeleverolie, sardiner, sild, laks, tun, mælk og mælkeprodukter. Samt solstråler. Ved mangel: Tandforfald, knogleskørhed, engelsk syge hos børn. |
|||
D vitaminer | |||
Vitamin E – er en stærk antioxidant og mindsker cellernes forældelsesproces på grund af iltning og kan dermed bidrage til at bremse hudens aldringsproces. Findes i: Sojabønner, vegetabilske olier, broccoli, rosenkål, grønne blad-grøntsager, spinat, fuldkornsmel og æg. Ved mangel: Svage muskler, manglende frugtbarhed – dog svært at påvise mangelsymptomer hos mennesker. |
|||
E vitaminer | |||
Vitamin K – er en vigtig del i den proces der får blod til at størkne (koagulation). Vigtigt for dannelsen af andre proteiner der muliggør kalkaflejringen i knoglevævet. K-vitamin gives til spædbørn, direkte efter fødslen. Findes i: (som fyllikinon, kaldet K1-vitamin) grøntsager, især mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer er gode kilder. Andre kilder er lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt. Ved mangel: Det forekommer sjældent at voksne mennesker kommer i underskud af K-vitamin. |
|||
K vitaminer | |||